Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta: JYY

Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta eli JYY on opiskelijoiden oma etu- ja palvelujärjestö. Ylioppilaskunnan juuret ovat 1934 Jyväskylään perustetussa Kasvatusopillisen korkeakoulun ylioppilaskunnassa.


Jokainen Jyväskylän yliopiston perustutkinto-opiskelija liittyy JYYn jäseneksi maksamalla ylioppilaskunnan jäsenmaksun. JYYn tärkein tehtävä on jäsentensä edunvalvonta niin yliopistolla kuin ympäröivässä yhteiskunnassa. Opiskelijat voivat ottaa yhteyttä JYYn sihteeriin kaikissa opiskelijaelämään liittyvissä ongelmatilanteissa.


JYYn toiminnan keskus on vuonna 1964 valmistunut Alvar Aallon suunnittelema Ylioppilastalo Ilokivi keskellä kampusta. Sieltä löytyvät JYYn omistama lounasravintola Ilokivi, JYY:n asiantuntijoiden työhuoneet sekä Ylioppilaslehden toimitus. Ilokiven alakerran monitoimitilassa näytetään muun muassa Kampus Kinon elokuvia. JYYn oman toiminnan lisäksi monitoimitilassa järjestetään erilaisia bileitä ja keikkoja sekä esitetään Jyväskylän ylioppilasteatterin näytelmiä.


Ylioppilastalon vieressä sijaitsee Opinkiven rakennus. Sieltä löytyy JYYn maanmainio sauna- ja kokoustila, jota opiskelijat voivat vuokrata käyttöönsä.


JYY päätöksenteko on avointa ja demokraattista. Tärkeimmät päätökset tekee kahden vuoden välein vaaleilla valittava edustajisto ja arkisemmasta päätöksenteosta huolehtii edustajiston vuosittain valitsema hallitus.


Kaikki ovat tervetulleita mukaan ylioppilaskunnan toimintaan. Helpoin tapa hypätä mukaan ovat JYYn kahdeksan valiokuntaa. Ne ovat avoimia opiskelijaryhmiä, jotka järjestävät toimintaa ja tarjoavat mahdollisuuden keskustella oman alansa ajankohtaisista kuulumisista.


JYY kuuluu Suomen ylioppilaskuntien liittoon (SYL), joka ajaa valtakunnallisesti kaikkien Suomen yliopistoissa opiskelevien etuja. SYL tuo opiskelijoiden ääntä kuuluviin sekä koulutuspolitiikasta että muista opiskelijoiden hyvinvointiin liittyvistä asioista päätettäessä. Liikuntaa koskevissa asioissa opiskelijoiden etuja valvoo Opiskelijoiden liikuntaliitto OLL.


JYYn kautta opiskelijat ovat myös SYL:n ja OLL:n jäseniä, ja osa JYYn jäsenmaksuvaroista käytetään järjestöjen toiminnan rahoittamiseen.


JYY omistaa myös Kortepohjan ylioppilaskylän sekä Vehkakujan opiskelija-asunnot.