Stimppalaisen opas


Jokaisen stimppalaisen on hyvä tietää muutamia perusasioita stimppalaisena olemisesta selviytyäkseen stimppaviidakosta enemmän tai vähemmän ruhjeitta.


Mitä ovat sitsit?


Sitsit ovat perinteinen akateeminen illanvietto ja vanha pohjoismaalainen perinne syödä ja juoda sekä samanaikaisesti ylistää elämän iloja laulamalla. Illanvietto koostuu hyvän ruoan sekä alkoholin nautiskelun lisäksi yhteislaulujen laulamisesta. Sitseille on aina omat sitsikohtaiset käyttäytymissääntönsä, mutta tietyt säännöt pätevät aina ja joihin jokaisen juhlijan on hyvä tutustua sitsien sujuvuuden takaamiseksi. Sitseillä on yksi tai useampia toastmastereita eli toasteja (aka laulunjohtajat), jotka toimivat esilaulajina, ohjaavat tilaisuuden kulkua ja määräävät rangaistukset sääntöjen rikkojille. Sääntöjen määrästä huolimatta älä huoli ja lähde rohkeasti sitseille mukaan. Rangaistukset ovat ennen kaikkea hauskoja, eikä ketään pyritä nöyryyttämään julkisesti. Sitseillä voit kokea aidon akateemisen hengen, jota et löydä mistään muualta, joten rohkeasti mukaan! Alla voit tutustua sitsisääntöihin tarkemmin. Huomaa kuitenkin, että sitsikäytännöt ovat jossain määrin ainejärjestöistä riippuvaisia, eikä sitsikulttuurien yhteentörmäyksiltä voi ahkera sitsaaja välttyä!


Sitsilauluja pääset treenaamaan etukäteen sitsilauluvihkosta. Mukana myös kaksi Stimuluksen ikiomaa laulua (nro. 35. Oodi Lea Pulkkiselle ja 42. Avohoitopotilaan kevätretki).

Sitsien säännöt


1. Sitseillä on useimmiten teema, jota osallistujien tulee kunnioittaa pukeutumalla sen mukaisesti parhaansa mukaan.

2. Sitseiltä ei saa myöhästyä.

3. Pöytään istutaan vasta, kun toastmasterit antavat siihen luvan.

4. Sitseillä toastmasterin sana on laki. Toastmasterit määräävät konferenssitaukojen keston ja ajankohdan ja antavat luvan pöydästä nousemiseen.

5. Toastmasterin soittaessa sitsikelloa kaikki hiljenevät kuuntelemaan toastmastereita, eikä toastmastereiden puhuessa saa syödä.

6. Sitseillä hyvät käytöstavat ovat tärkeitä.

7. Sitseillä miehet käyttäytyvät herrasmiesmäisesti ennen kaikkea pöytäaveciaan kohtaan. Mies löytää pöytäavecinsa oikealta puoleltaan.

8. Skoolaus sujuu perinteisen järjestyksen mukaan: Miehet skoolaavat ensin oikealle, sitten vasemmalle ja viimeiseksi eteen. Naiset skoolaavat vastaavasti ensin vasemmalle, sitten oikealle ja viimeiseksi eteen. Laseja ei kilistetä. Ensimmäinen snapsi juodaan loppuun asti.

9. Haastettaessa noustaan ja vastataan laululla: Jos sitseillä kajahtaa haaste, joka koskee sinua (esim.”¯Vi vill ha Stimulus på bordet, vi vill ha Stimulus på bordet..”¯), oikea tapa vastata on nousta seisomaan tuolille ja esittää laulu.

10. Sitseillä suosionosoituksia ei anneta käsiä yhteen taputtamalla. Suosionosoituksia voi antaa hakkaamalla kämmeniä pöytään kohtuullisella voimakkuudella.

11. Sääntöjen rikkomisesta seuraa ankaria rangaistuksia.


Mistä voin ostaa haalarimerkkejä?


Haalarimerkeistä on vastuussa yritysvastaavat. Merkkejä saa tilattua haalamerimerkkien tilauslomakkeen kautta Stimpan nettisivuilta tai laittamalla viestiä yritysvastaaville, jos haluaa välttää postituskulut ja hakea merkit esim. yliopistolta. Silloin tällöin järjestetään myös haalarinmerkkimyyntitapahtumia, joista tiedotetaan sähköpostilistoilla ja Facebookissa.Juhlanauhaohjesäännöt


Stimulus ry:llä on juhlanauha, jota käytetään ylioppilaskuntanauhan tavoin akateemisissa juhlatilaisuuksissa ja yhdistystä edustettaessa. Katso nauhaa koskevat ohjesäännöt täältä.