Kirja- ja blogivinkkejä



Psykologiasta on kirjoitettu runsaasti. Tähän on koottu alan mielenkiintoisimpia teoksia.


Bernays, Edward: Propaganda

Demokratiasta ja yleisen mielipiteen manipuloinnista.



Carter, Rita: Aivot

Oletko koskaan pohtinut, että mikä on fusiform gyruksen virallinen suomenkielinen nimi tai kaivannut selkeää kolmiulotteista opasta, jossa ovat kaikki aivojen osat ja niiden toiminnot selkeästi selitettynä? Silloin tarvitset juuri tämän kirjan, joka on kuvitettu opas aivojen rakenteeseen, toimintaan ja häiriöihin. Se sisältää jokaisella sivulla paljon selkeitä kuvia, joiden kautta ne neuron monimutkaiset koukerot vihdoinkin aukenevat.



Damasio, Antonio: Self Comes to Mind - Constructing the Conscious Brain

Johtava neurotieteilijä selvittää auktoriteetilla ja mielikuvituksella miten aivot rakentavat mielen ja tekevät sen tietoiseksi.



Freud, Sigmund: Tapauskertomukset

Klassikkoaseman saavuttaneet kertomukset Freudin mullistavasta löydöstä, psyykeen tiedostamattomasta osasta.



Furman, Ben: Ei koskaan liian myöhäistä saada onnellinen lapsuus

Kirjassa kyseenalaistetaan myytti, jonka mukaan loppuelämämme riippuu ratkaisevasti siitä millainen lapsuutemme on ollut.



Genova, Lisa: Edelleen Alice

Kertomus Alzheimerin taudista potilaan näkökulmasta.



Huttunen, Matti: Psyykenlääkeopas

Hyvä paketti psyykenlääkkeiden perusteista esim. psykoosien, kaksisuuntaisen mielialahäiriön ja ahdistuneisuuden lääkehoitoon, sekä erityisryhmien hoitoon + lääkityksen aloitus ja lopetus. Varsinkin meille jyväskyläläisille hyvä teos, koska meillä nuo lääkepuolen opinnot jäävät aika vajavaisiksi.


Keltikangas-Järvinen, Liisa: Temperamentti, stressi ja elämänhallinta

Kirjassa kerrotaan, miten yksilöllinen stressiherkkyys syntyy, miksi samat asiat ovat toiselle haaste, toiselle uhka ja miksi työelämän paineet kuormittavat ihmisiä niin eri tavoin.



Nummenmaa, Lauri: Tunteiden psykologia

Tunteiden tutkimuksen asiantuntijan kirja on helppotajuinen, kiinnostava ja soveltava johdatus tunteisiin ja niiden merkitykseen arkielämässä evolutiivista näkökulmaa unohtamatta.



Ojanen, Markku: Onnellisuusprofessorin päiväkirja

Psykologian professorin ajatuksia liittyen onnellisuuteen.



Rosenberg, Marshall: Myötäelämisen taito - johdatus väkivallattomuuteen

Myötäelämisen taito -kirjassa psykologian tohtori Marshall B. Rosenberg esittää selkeän ja yksinkertaisen tavan luoda sanoilla yhteys toiseen ihmiseen myös haastavissa tilanteissa. Myötäelämisen taito tekee selväksi, että kaikissa tilanteissa voimme itse valita, haluammeko rakentaa yhteyden toiseen ihmiseen vai emme. Samalla kirja opettaa olemaan empaattinen myös itseä kohtaan.



Sacks, Oliver: Mies joka luuli vaimoaan hatuksi

Koostuu arvostetun neurologian professori Oliver Sacksin potilaskertomuksista, joiden pääosassa ovat ihmiset, joille aistit ja muisti tekevät julmia kepposia.



Sutton, Robert: The No Asshole Rule

Opas selviytymiseen työpaikalla erilaisten persoonien keskellä.



Taylor, Jill Bolte: Elämäni oivallus - Kuinka toivuin aivohalvauksesta.

Neuroanatomi Jill Bolte Taylorin omakohtainen kuvaus siitä, miltä tuntuu kokea aivohalvaus, sen eteneminen ja siitä toipuminen. Etenkin kuvaus aivohalvauksen etenemisestä on erittäin mielenkiintoista luettavaa!



Terr, Lenore: Suden lapset

Lääketieteen tohtori ja kliinisen psykiatrian professori kertovat kirjassaan ihmisistä, jotka ovat joutuneet ymmälleen muistaessaan yllättäen jotain järkyttävää omasta lapsuudestaan.



Viitala, Jussi: Älykäs eläin

Kirjassa kerrotaan värikkäästi eläinten ja ihmisten älyn merkeistä, kerrotaan muiden lajien älykkyydestä sekä haastetaan käsitys ihmisaivojen ylivertaisuudesta ja tutkitaan ihmistä lajina muiden joukossa.



Wiseman, Richard: Yliluonnollinen ilmiö

Kirja selvittää, mikä saa meidät näkemään olemattomia ja miksi haluamme uskoa ihmeisiin. Kirja on ennen kaikkea matka omaan mielikuvitukseemme ja muistuttaa, että totuus aivoistamme on tarua ihmeellisempi.


Vinkit hyvistä kirjoista voit lähettää tiedotusvastaavalle osoitteeseen tiedotus@stimulus.fi!

 

 

Blogivinkkejä



Psykamania

Porukka Stimuluksen opiskelijoita kirjoittavat Psykamania-blogissaan mm. pääsykoevinkeistä sekä psykalla opiskelusta.


Life as we know it

Emmi Arponen kirjoittaa Life as we know it-blogissaan psykologiaan liittyvistä tärkeistä asioista pohtivaan sävyyn.


Aika toteuttaa sun unelmat!

Katariina Lehtiniemi kirjoittaa psykologian pääsykokeisiin valmistautumisesta.




Jos sinulta tai tutultasi löytyy blogi, joka käsittelee vaikkapa psykalla opiskelua tai muuten vain psykologiaan liittyviä aiheita, laitathan sähköpostia tiedotus@stimulus.fi :)